czwartek, 3 stycznia 2013

Zimowa babka

Zupełnie inna niż wszystkie babki, które do tej pory piekłam. Połączenie żurawiny, maku i płatków migdałowych daje zrównoważony i niebanalny efekt. Kombinacja smaków i konsystencji jest zachwycająca i jak najbardziej do wielokrotnego powtórzenia, a ponadto jest banalnie prosta w wykonaniu :)



Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
250g masła
4 jajka
1 szklanka maku
1/3 szklanki mleka
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka płatków migdałowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy lub esencja migdałowa

Poncz:
1 torebka herbaty
1/2 szklanki wrzątku


Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na białą masę,stopniowo dodawać jajka, cukier i mąkę. Dodajemy mleko i wsypujemy mak, dodajemy aromat migdałowy. Mieszajac dodajemy płatki migdałowe i opruszoną mąką żurawinę.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i opruszonej mąką.
Pieczemy 60 -70 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy na 20 minut, aby lekko przestygło.
Wyjmujemy z roremki.
Zaparzamy mocną herbatę, którą ponczujemy lekko przestudzone ciasto.
Gdy babka jest już całkowicie przestudzona lukrujemy ją lub posypujemy cukrem pudrem.

Gorąco polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...