piątek, 22 lutego 2013

Wulkan czekoladowo-kawowy





Wspaniałe czekoladowe ciasto.

300 g drobnego cukru
140 g mąki przennej
80 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
4 duże jajka, żółtka i białka oddzielnie
2 białka
125 ml oleju roślinnego
125ml wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Cafe creme:
225 ml śmietanki kremówki
6 dużych żółtek
3 łyżki jasnego cukru muscovado
1 łyżka rozpuszczalnego espresso

Polewa i wypełnienie:
12 łyżeczek llikieru Tia Maria lub rumu
130 g posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki cukru demerara
palnik do creme brulee



Przygotowanie Cafe Creme:
Podgrzewamy kremówkę w rondelku na małym ogniu. W misce ucieramy żółtka z cukrem i espresso, a następnie zalewamy ciepłą śmietaną, mieszając trzepaczką, do połączenia składników.
Sos wlewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, nieustannie mieszając, aż zgęstnieje. Przelewamy sos do dzbanuszka, przykrywamy folią i odstawiamy do przestygnięcia.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
W misce mieszamy 200 g cukru z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą.
W dzbanku mieszmy żółtka, olej, wodę i wanilię. Stopniowo wlewamy je do miski z sypkimi składnikami, ucierając, aż się połączą.
W osobnej misce ubijamy 6 białek, na lekko ubitą pianę. Dosypujemy po łyżce pozostałe 100 g cukru, stale ubijając aby masa była sztywna i lśniąca. Dodajemy partiami piane z białek.
Przelewamy ciasto do natłuszczonej formy i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.
Pieczemy aż babka będzie sprężysta i zacznie odstawać od formy.
Ciasto pozostawiamy na kratce na 30 minut, a później wyjmujemy je z formy.

Babkę skrapiamy alkoholem. Tuż przed podaniem ciasta wypełniamy otwór orzechami, a ciasto polewamy zimnym sosem. Posypujemy babkę małymi porcjami cukru demerara i przypalamy go palnikiem, aż się zezłoci.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...