Składniki na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek gorącej wody
18 dag cukru
18 dag mąki pszennej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkowo - ananasową:
1 kg jabłek
1 puszka ananasów
2 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka truskawkowa
Składniki kremu cappucino:
500 ml śmietany kremówki 36%
2 - 3 łyżki cukru pudru
1 op.Cappuccino o smaku waniliowym6 (100-120g)
6 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki goracej wody
Wierzch:
1tabiczka mlecznej czekolady
Wykonanie biszkoptu:
Dno foremki o wymiarach 25 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia, można użyć foremki większe,j a ciasto będzie troche niższe.
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
Żółtka ucieramy z goracą wodą na puszystą masę. Białka ubijamy z solą na sztywna pianę i przekładamy do masy żółtkowej, dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy najlepiej łopatką.
Dno foremki o wymiarach 25 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do foremki, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut, na złoty kolor.
Wyciagamy, studzimy.
Wykonanie masy jabłkowo-ananasowej:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do rondelka. Ananasy wraz z ich syropem miksujemy i dodajemy do jabłek. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognie i wsypujemy 2 galaretki, mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Dodajemy cukier według uznania i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na zimne ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenie.
Wykonanie kremu cappuccino:
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz