środa, 24 lipca 2013
Mufinki z jabłkami, cyamonem i kardamonem
Składniki:
2-3 jabłka
150 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 czubate łyżki cukru
100 ml oleju roślinnego
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1łyżeczka kardamonu
2 łyzeczki cynamonu
szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190-200°C.
Jabka obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i soda, dodajemy cukier, kardamon, cynamon, sóll.
W dzbanku mieszmy jajka, olej i mleko.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia, dodajemy jabłka, rodzynki i połowę orzechów.
Blaszke do mufinków wykądamy papilotkami i wypełniamy je do 3/4 wysokości.
Posypujemy resztą orzeszków.
Wkładamy do nagrzenego piekarnika na około 25 minut.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz