Mocno czekoladowy smak ciasto został złamany chrupkimi, soczystymi czereśniami i wilgotną galaretką. Ciasto zdecydowanie na lato czekoladowe-owocowe, wilgotne ciateczko.
Składniki na ciasto:
1/2 szkanki przesianej mąki
1 płaska łyżeczka sody
15 dag najlepszej gorzkiej czekolady
15 dag niesolonego masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 duże jajka
2 łyżki kakao
Na wierzch:
2 galaretki wiśniowe
1/2 kg wiśni lub czereśni
tortownica o średnicy 23cm
Wykonanie:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ścianki natłuszczamy masem.
Galaretkę rozpuszczamy w 3 szkl. wrzątku, odstawiamy by przestygły.
W rondelku rozpuszczamy masło z połamana czekoladą,sudzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę i, nie przerywając ucierania, powoli wlewamy wystudzone masło z czekoladą. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oraz kakao. Na koniec łączymy z ubitymi na sztywno białkami. Gadkie ciato przelewamy do foremki.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po 20 min. sprawdzamy czy ciasto już się upiekło, ma być lekko wilgotne.
Dobrze wystudzone cisto pokrywamy warstwą owoców, zalewamy gęstniejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz