poniedziałek, 9 lipca 2012

Ciasto czekoladowe królowej Saby

   Cały dzień zastanawiałam sie nad tym, który przepis powinien otwierać mojego bloga, wiedziałam jedno, podstawą musi być klasyczna, dobra, gorzka czekolada.
  I tak wybrałam proste i szybkie ciasto czekoladowe którego składniki zawsze warto mieć w domu.


Ciasto czekoladowe królowej Saby


Jest coś wytrawnego w cieście w którym mąka zastąpiona jest migdałami czy też różnego rodzaju mielonymi orzechami.Wystarczy zastąpić część mąki migdałami a charakter ciasta zmienia się radykalnie. W słodkim i delikatnym dotąd cieście pojawia sie pewna gorycz, jakaś cierpkość. Ciasto zmienia nie tylko smak ale także i fakturę.Konsystencja przestaje już  być jednolita a barwa ciemnieje. Jeżeli natomiast połączymy mielone migdały i najlepszej jakości gorzką czekolade powstanie deser koło którego nikt nie przejdzie obojętnie. Wisienka na torcie o której wypadałoby tu wspomnieć są maliny, które podajemy z ciastem aby przełamać wytrawność deseru i nadać mu nieco lżejszego charakteru.

Skladniki na ciasto:

tabliczka najlepszej gorzkiej czekolady
2 łyżki rumu
8 łyżek masła
2/3 szklanki ciemnego cukru muscadov
3 duże jajka, szczypta soli
1/3 szklanki grubo zmielonych migdałów
1/4 łyżeczki zapachu migdałowego

Krem:

tabliczka najlepszej gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżki masła
1 łyżeczka oleju rzepakowego

Dodatkowo:
30 dag malin, ostrężyn lub truskawek

Czekoladę rozpuść z rumem w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj z połową cukru na puszysty krem. Dodaj żółtka i dalej miksuj. Białka ubij dodając cukier z solą na sztywną masę. Do masy z żółtek dodaj czekoladę,migdały i zapach.Następnie dodawaj po łyżce ubitą pianę i mąkę, wymieszaj delikatnie. Przełóż masę do foremki posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...