poniedziałek, 9 lipca 2012
Kostka szwarcwaldzka
Składniki na ciasto:
300g gorzkiej czekolady,
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
Skladniki nadzienia:
500ml śmietany kremówki 36%,
1,5 opakowania śnieżki
1 litrowy słoik drylowanych wiśni lub czereśni
Wierzch:
100g gorzkiej czekolady ponad 65%
50g mlecznej czekolady
kolorowy lukier
Przygotowanie ciasta:
Czekoladę połam na kawałki i w kąpieli wodnej rozpuść.
Przygotuj dwie miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Do żółtek dodaj cukier i całość miksuj aż masa będzie puszysta. Delikatnie wlej rozpuszczoną czekoladę i połącz składniki.
Białka ubij na sztywną pianę i partiami dodawaj do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Ciasto wyjmij z piekarnika, przykryj wilgotną ściereczką i poczekaj do ostudzenia.
Przygotowanie masy:
Śmietanę ubij na sztywno. Wiśnie odsącz z zalewy i wrzuć do śmietany, połącz składniki. Rozsmaruj masę na czekoladowym biszkopcie.Chwytając za pergamin zwiń roladę, odrywając papier w miarę rolowania. Wsadź roladę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego.
Etykiety:
czekolada mleczna,
deserowa czekolada,
gorzka czekolada,
kostka szwarcwaldzka,
lukier,
masa,
rolada szwarcwaldzka,
śmietana kremówka,
śnieźka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz