poniedziałek, 9 lipca 2012

Kruche ciastka ze śmietaną i owocami

Kilka lat temu zrobiłam to ciasto, a w zasadzie ciastka po raz pierwszy i od razu sie zakochałam. Pierwotny przepis nieco zmodyfikowałam, aby ciasto było  jeszcze delikatniejsze, a krem bardziej puszysty.Ważne aby w przypadku tego ciasta zachować szczególną dokładność co do wagi  składników oraz czasu ich obróbki. Jeśli będziemy ściśle trzymać sie przepisu wyjdą nam pyszne, rozpływające się w ustach ciastka wielkości deserowego talerzyka. Taka wielkość porcji nie jest bynajmniej zbyt duża, ciasto jest bowiem lekkie i cudowne w smaku. Pamiętajmy jednak, że pieczemy je tuż przed podaniem, nie wkładając ich do lodówki ani na minutke, pogarsza to bowiem ich smak.

Składniki na ciasto:
10 dag mąki
7 dag zmrożonego masla 82% tłuszczu
szczypta soli

Maslo trzemy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy nożem z mąką i solą, dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny plus jedną łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na godzinę.
Rozwałkowujemy jak najcieniej, tworzymy placki o średnicy 10-12 cm,  nakłówamy widelcem
i  smarujemy żółtkiem.
Pieczemy 10 min. w 220C na złoty kolor. Po wyjeciu posypujemy cukrem pudrem i wkładamy do ciepłego piekarnika aż cukier sie skarmelizuje. Wyjmujemy, odwracamy, posypujemy i jeszcze raz do piekarnika wkładamy. Po wyjęciu przestudzamy.

Składniki na krem:
250 ml zimnej kremówki min. 36%
200 ml zimnego mleka
1 op. śnieżki
łyżeczka soku z cytryny
3 dag cukru

Wierzch:
30 dag malin/truskawek/borówek amerykańskich  lub ich mix
10 dag płatków migrałowych
cukier puder

Śnieżkę i meko miksujemy. Ubijamy śmietankę z cukrem i  i dodajemy śnieżkę delikatnie mieszając.Wykładamy na ostudzone krążki ciasta, wykładamy owoce, posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.

Podajemy od razu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...