środa, 25 lipca 2012

Torcik brzoskwiniowo-kokosowy




Ciasto czsochonne, ale warte poświęconego mu czasu.
To coś dla miłośników serników na zimno, lekkie mleczno-owocowo-kokosowe. Na szczególne uznanie zasługują kruchy spód i bezowy wierzch, które wieńczą dzieło.
Oczywiście zamiast brzoskwiń można użyć dowolnych owoców, ja jednak wybrałam brzoskwinie, aby mus owocowy nie zagłuszał smaku mlecznej i kokosowej masy.
Mleczna masa została zaczerpnięta z ciasta Mleczna kanapka, przepis na to ciasto zostanie opublikowany na blogu w najbliższym czasie.

Składniki na kruchy spód:

180g kruchych ciaskeczek kokosowych bez kremu
100g białej czekolady

Skladniki na masę mleczną:
1/4 szklanki mleka 3,2%
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
2 czubate łyżeczki żelatyny
1 szklanka mleka w proszku
1/4 szklanki gorącej wody
1 szklanka śmietany kremówki

Mleko podgrzewamy z masłem i z cukrem w rondelku, aż się rozpuści. Studzimy chwilę i miksujemy, dosypując stopniowo mleko w proszku. Dodajemy wanilię i miksujemy aż pojawi się sporo bąbelków. Wstawiamy na 15 min do lodówki.
Kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z masą bardzo delikatnie. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej ale nie wrzącej wodzie, przestudzamy i łączymy z masą, delikatnie miksując.
Całość rozprowadzamy na kruchym spodzie i wkładamy do lodówki.


Masa brzoskwiniowa:
1,2 kg brzoskwiń umytych, wypestkowanych i pokrojonych w kostkę
2 galaretki brzoskwiniowe i 200ml gorącej wody
4 łyżeczki  żelatyny i 1/4 szkl. wody

Dodatkowo:
80g malutkich bez

Galaretki rozpuszczamy w 200ml wody, studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wody studzimy.
Pokrojone brzoskwinie miksujemy mikserem z ostrą końcówką, na mus lub jeśli ktoś woli grudkowatą masę. Dodajemy lekko tężejące galaretki i żelatynę. Dzielimy na 2 części, jedną wylewamy na mleczną masę i chłodzimy, a drugą zostawiamy w temperaturze pokojowej.


Masa kokosowa:
2 jogurty kokosowe ok. 150g każdy
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżki wiórków kokosowych
2 krople aromatu migdałowego
4 łyżeczki żelatyny i 1/4 szkl. wody

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z jogurtami, wiórkami i aromatem. Dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy i wylewamy na stężałą masę brzoskwiniową. Całość wkładamy do lodówki.

Gdy masa kokosowa stwardnieje wykładamy na nią pozostałą część brzoskwiń, dekorujemy ok. 80g malutkich bez. Odkładamy do lodówki na ok. 2h.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...