250 g masła miękkiego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru brązowego
3 łyżki kakao – z czubkiem
Szczypta sody
200 ml coli
75 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę karmelową:
2 czekolady z karmelem
4 łyżki lub więcej śmietany kremówki
Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać.
Masło, wanilię, colę, mleko i jajka pomieszać, dodać do suchych składników, delikatnie pomieszać.
Przełożyć do brytfanny. Piec ok. 40 min.
Studzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać. Wylać gorące na ciasto, polewa ma być lekko lepka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz