poniedziałek, 9 lipca 2012

Popękane ciasteczka czekoladowe

Warto mieć je zawsze pod ręką na wypadek przybycia niespodziewanych gości.
Ciasteczka te nie należą w wykonaniu do najłatwiejszych ale jedyna ich trudność polega na chłodzeniu ich przez dłuższy czas w lodówce.


Składnik suche:
230 g czekolady deserowej
1,25 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:
120g miękkiego masła
1,25 szklanki brązowego cukru muscadow
2 duże jajka lub 3 małe
kilka kropli olejku waniliowego
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru


Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub podgrzewamy w mikrofalówce, odstawiamy do lekkiego przestygniecia.
Przesiewamy suche składniki przez sitko.
Masło ucieramy z brazowym cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajka i olejek waniliowy, dokładnie ubijamy. Wlewamy lekko przestudzoną czekoladę. Następnie na zmianę dodajemy mleko i suche składniki lekko miksując. Zakrywamy miskę folią aluminiową i chłodzimy 3h w lodówce do stwardnienia masy.
Po tym czasie opruszmy stolnice cukrem pudrem i wykładamy ciasto, rolujemy je na wałek o średnicy ok. 3-5cm. Kroimy na ok. 10cm kawałki, zawinięte we folię chłodzimy w zamrażarce 15 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i kroimy na 2cm kawałki, króre obtaczamy w mocno w cukrze pudrze. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej pergaminem w odstepach 5cm.
Pieczemy 15 min, aż popekaja ale mają być miekkie.

Wystudzone o ile nie zostana wcześniej zjedzone przechowyjemy w szczelnie zamknietym pojemniku w lodówce spokojnie do tygodnia czasu.

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...