piątek, 15 czerwca 2012

Czarci Tort




Składniki na ciasto:

50 g przesianego kakao w proszku
100 g ciemnego cukru trcinowego muscovado
250 ml wrzątku
125 g miękkiego nie solonego masła
150 g cukru
225 g mąki przennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka

Na polewę:

125 ml wody
30 g ciemnego cukru trcinowego muscovado
175 g niesolonego masła pokrojonego w kostkę
300 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, drobno posiekanej



Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Wyłóż dno foremki papierem do pieczenia i natłuść ścianki masłem.

Wsyp kakao i 100g cukru muscovado do miski i zalej wrzątkiem. Wymieszaj trzepaczką i odstaw.
Starannie utrzyj masło z sypkim cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta.
Przesiej makę, proszek do pieczenia oraz sodę do drugiej miski i odstaw na chwilę na bok.
Dolej ekstrakt waniliowy do masła z cukrem i-po wymieszaniu- dodaj jedno jajko, szybko wsyp czubata łyżkę suchych składników, wymieszaj i dodaj drugie jajko. Mieszając dosyp resztę suchych składników, a na koniec wmieszaj zawiesinę kakao z cukrem, zdejmując masę ze ścianek miski za pomocą łopatki.
Wlej ciasto do foremki  nie przejmując się jego rzadką konsystencją i wstaw do piekarnika na mniej więcej 30 min, aż patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.
Wyjmij foremkę z piecyka i odstaw na metalową kratkę na 10 minut, a następnie wyjmij ciasto z foremki i połóż na kratce aby wystygło.

Kiedy tylko wstawisz ciasto do piekarnika zacznij robić polewę: do rondla z woda dodaj 30g cukru muscovado i 175g masłai rozpuść wszystko na małym ogniu.
Kiedy mieszanina zawrze, zdejmij rondel z ognia, dodaj posiekaną czekoladę, kołysząc rondlem okrężnymi ruchami, żeby czekolada sie zagrzała, odstaw na minute, aż sie stopi, po czym wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką na lśniacy krem.
Odstaw go mniej więcej na godzinę, mieszajac od czasu do czasu - kiedy akurat przechodzisz obok - w tym czasie ciasto ostygnie i bedzie można je pokryć kremem.

Gdy ciasto zupełnie wystygnie przekrój go na 2 blaty, ułóż jeden z krążków na paterze i posmaruj 1/3 kremu, przykryj drugim ciastem i posmaruj resztą kremuciasto od góry i po bokach, robiąc łopatką ozdobne ślady.

Ciasto od razu jest gotowe do konsumpcji, jeśli jednak zamierzasz je przechowywać w lodówce to przed podaniem doprowadz je do temperatury pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...