czwartek, 14 czerwca 2012

Chleb z grubą i chrupiącą skórką





Znaleziony na stronie Kwestia smaku, przyciągnał moją uwagę gdyż nie wymaga zagniatania!
Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe :) Jak dla mnie jest to idealny chleb tym bardziej, że wygląda zupełnie jak chleb pasterski (mój ulubiony jasny chleb), w środku wilgorny i puszysty, a na zewnątrz chrupiący.

Składniki:
3 szklanki mąki chlebowej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka suchych drożdży lub 20 g świeżych
1 i 1/3 szklanki wody
świeżo zmielony pieprz
mąka do obsypania

Opcjonalnie:
200 g startego sera (żółty, pleśniowy)
ewentualnie inne dodatki (ja daję karapy i pasteryzowana paprykę drobno pocietą ok. 200 g).
Można robic tem chleb z dodatkami lub bez.



Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski i mieszamy około minuty, przykrywamy miskę folią. Odstawiamy na około 12-14 h na blat kuchenny.
Po tym czasie stolnicę opruszmy mąką i w to miejsce wykładamy ciasto. Składamy boki ciasta do środka twarząc kulę. Obok kładziemy czystą ściereczkę, opruszyć ją mąka, w to miejsce wkładamy ciasto, łączeniem do dołu. Przykrywamy ciasto wystajacymi rogami ściereczki i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1-2 h, aż ciasto podwoi objetość.
Piekarnik nagrzewamy do 240-250°C, ustawiamy kratkę w dolnej 1/3 wysokości piekarnika, a na niej żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne z pokrywką.
Gdy piekarnik jest już nagrzany wyciagamy zniego naczyniei ostrożnie zsunać do niego ciasto ze ściereczki łączeniem do góry. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarniak na 30 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15-30 minut do zrumienienia (gdy chleb zbyt mocno się rumieni kładziemu na niego kawałek folii aluminiowej.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i po 5 minutach wyjmujemy go podważając nożem.
Odkładamy na kratkę do całkowitego przestudzenia i kroimy.

Gorąco polecam:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...