To angielsko-włoski deser. Prosty, wilgotny przysmak z ostrym, syropowym posmakiem. Grudkowata polenta i delikatne mielone migdałe świetnie nasiąkają cytrynowym syropem.
Na ciasto:
200g niesolonego masła plus trochę do nasączenia formy
200g cukru pudru
200g mielonych migdałów
100g polenty/mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
Na syrop:
sok z 2 cytryn
125g cukru pudru
tortownica o średnicy 23 cm
Wyłóż dno foremki papierem do pieczenia i delikatanie natłuść ścianki.
rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
Wymieszaj migdały z polentą i proszkiem do pieczenia i dodaj trochę sypkich składników do masy maślanej. Następnie wbij jedno jajko i dodawaj na przemian porcje sypkich składników i pozostałe jajka, stale ucierając.
Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryn, przełóż masę do przygotowanej foremki i piecz mniej więcej 40 minut. Wyjąć ciasto gdy zacznie odstawać od foremki.
Zrób syrop, gotując sok z cytryn i cukier puder w niedużym rondlu, dopóki cukier się nie rozpuści. Ponakłuwaj ciasto patyczkiem i polej ciasto ciepłym syropem i odstaw do ostygnięcia zanim wyjmiesz z foremki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz