sobota, 21 lipca 2012

Cytrynowe ciasto z polenty



To angielsko-włoski deser. Prosty, wilgotny przysmak z ostrym, syropowym posmakiem. Grudkowata polenta i delikatne mielone migdałe świetnie nasiąkają cytrynowym syropem. 


Na ciasto:
200g niesolonego masła plus trochę do nasączenia formy

200g cukru pudru
200g mielonych migdałów 
100g polenty/mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
skórka otarta z 2 cytryn


Na syrop:
sok z 2 cytryn
125g cukru pudru


tortownica o średnicy 23 cm 



Wykonanie:
Wyłóż dno foremki papierem do pieczenia i delikatanie natłuść ścianki. 
rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. 
Wymieszaj migdały z polentą i proszkiem do pieczenia i dodaj trochę sypkich składników do masy maślanej. Następnie wbij jedno jajko i dodawaj na przemian porcje sypkich składników i pozostałe jajka, stale ucierając. 
Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryn, przełóż masę do przygotowanej foremki i piecz mniej więcej 40 minut. Wyjąć ciasto gdy zacznie odstawać od foremki.


Zrób syrop, gotując sok z cytryn i cukier puder  w niedużym rondlu, dopóki cukier się nie rozpuści. Ponakłuwaj ciasto patyczkiem i polej ciasto ciepłym syropem i odstaw do ostygnięcia zanim wyjmiesz z foremki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...