poniedziałek, 9 lipca 2012

Ciasto z truskawkami i kardamonem

Tak naprawdę truskawki można zastąpić dowolnymi owocami, warto jednak na początek zapoznać się z wersją orginalną. Ciasto jest lekkie - to zasługa maślanki, w środku puszyste, lekko mokre, a z wierzchu rozkosznie chrupiace.
Nie jest to typowe ciasto z owocami, gdyż dodajemy do niegho kardamon, który nadaje wypiekom charakterystyczny słodko-wytrawny posmak.
Szybkie ciasto idealne zarówno na słodkie śniadanie, jak i podwieczorek.

Z czystym sumieniem polecam!

Przepis zaczerpnięty z blogu Komarki z moimi zmianami.

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu,
1/2 kostki masła,
2/3 szklanki cukru,
2 duże jajka,
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
1 łyżeczka wanilii,
3/4 szklanki maślanki,
ok. 1/2 kg truskawek .

Składniki na kruszonke:

1/2 szklanki mąki,
1/3 szklanki cukru brązowego,
szczypta soli,
szczypta mielonego kardamonu,
szklankaposiekanych orzechów włoskich,
4 łyżki stopionego masła.


Przygotować kruszonkę - wymieszać składniki suche, dodać masło i rozetrzeć opuszkami palców aż utworzą się grudki. Kruszonkę odstawić do lodówki.

W misce wymieszać mąkę, sól, sodę i kardamon. W drugiej misce wymieszać mikserem masło z cukrem, aż stanie się białe i kremowe. Do masy maślanej dodać jajka, skórkę cytrynową i wanilię. Wymieszać wszystko przez chwilę na średnich obrotach miksera. Przełączyć na wolne obroty i dodać maślankę, wszystko wymieszać. Dodać mąkę z dodatkami i szybko wymieszać, tyle aby mąka połączyła się z mokrymi składnikami (nie musi być starannie zmiksowana).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (piekłam w formie 20 x 20cm) i ułożyć truskawki. Posypać kruszonką. Piec około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...