niedziela, 9 września 2012

Norweskie ciasto z malinami

Pyszne, puchate ciasto, mocno okraszone soczystymi owocami. Jeśli ktoś ma ochotę na ucierane ciasto z owocami to z czystym sumieniem polecam :) W zależności od wyboru owoców może być smakiem lata, wizytówką jesieni lub jeśli użyjemy zamrożonych owoców w zimowe popołudnie przypomni nam smak soczystej, owocowej, ciepłej natury.



Norweskie ciasto z owocami
Przepis znaeziony u blogowej Wiewióry z moimi zmianami.
½ szklanki masła stopionego
2/3 szklanki mleka
4 jajka
1 szklanka cukru
2 i ½ szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce ilość według uznania (ja użyłam maliny i żółte śliwki)


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy masłem i lekko posypujemy bulką tartą.
Całe jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszysta masę. Dodajemy rozropione masło, mleko i dalej miksujemy. Wypujemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do całkowitego połączenia.
Ciasto wykładamy do foremki i posypujemy owocami.
Pieczemy ok. 35minut, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...