Czekoladowe torciki
Składniki:
200 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
6 dużych jajek, żółtka i białka oddzielnie
180 g polenty (mąki kukurydzianej)
60 g zmielonych migdałów
40 g kakao
Syrop:
100 g cukru pudru
250 ml wody
60 ml kirschu, rumu
Foremka ok 20 na 30.
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Smarujemy oliwą foremkę, następnie wykładamy ja pergaminem.
W mikserze ubijamy masło z połową cukru, aż stanie się pieniste. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie ubijając.
W osobnej misce, na wysokich obrotach, ubijamy białka z druga połową cukru, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa stanie się kremowa i błyszcząca.
W kolejnej misce mieszamy polente i migdały, nastepnie do masy maślanej dodajemy na przemian po łyżce sypkich składników i po łyżce ubitych białek.
Przekładamy około 3 czubate łużki do foremki i rozsmarowujemy po dnie na wys. około 2mm i zasypujemy grubą warstwą kakao.
Pieczemy, aż biszkopt stanie się sprężysty i niepodatny na odkształcenia. Na powstałe ciasto nakładamy kolejną warstwę ciasta i posypujemy kakao. Pieczemy ciasto, aż będzie sprężyste. Powtarzamy zabieg, aż do zużycia całego ciasta, nastepnie ustawiamy piekarnik na 180 stopni. przykrywamy foremkę folia aluminiową i pieczemy około 10 minut, aż wykałaczka wyjeta z ciasta będzie sucha. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Tniemy na kwadraty o boku 2,5 cm lub wycinamy torciki używając okrągłych foremek.
Wykonanie syropu:
Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem, zdejmujemy z ognia, mieszając dodajemy kirschu.
Polewamy torciki syropem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz