czwartek, 27 września 2012

Czekoladowe torciki


Składniki:
200 g miękkiego masła 
250 g cukru pudru
6 dużych jajek, żółtka  i białka oddzielnie
180 g polenty (mąki kukurydzianej)
60 g zmielonych migdałów
40 g kakao

Syrop:

100 g cukru pudru

250 ml wody
60 ml kirschu, rumu

Foremka ok 20 na 30.

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Smarujemy oliwą foremkę, następnie wykładamy ja pergaminem. 

W mikserze ubijamy masło z połową cukru, aż stanie się pieniste. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie ubijając. 
W osobnej misce, na wysokich obrotach, ubijamy białka z druga połową cukru, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa stanie się kremowa i błyszcząca. 
W kolejnej misce mieszamy polente i migdały, nastepnie do masy maślanej dodajemy na przemian po łyżce sypkich składników i po łyżce ubitych białek.

Przekładamy około 3 czubate łużki do foremki i rozsmarowujemy po dnie na wys. około 2mm i zasypujemy grubą warstwą kakao.
Pieczemy, aż biszkopt stanie się sprężysty i niepodatny na odkształcenia. Na powstałe ciasto nakładamy kolejną warstwę ciasta i posypujemy kakao. Pieczemy ciasto, aż będzie sprężyste. Powtarzamy zabieg, aż do zużycia całego ciasta, nastepnie ustawiamy piekarnik na 180 stopni. przykrywamy foremkę folia aluminiową i pieczemy około 10 minut, aż wykałaczka wyjeta z ciasta będzie sucha. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Tniemy na kwadraty o boku 2,5 cm lub wycinamy torciki używając okrągłych foremek.

Wykonanie syropu:
Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem, zdejmujemy z ognia, mieszając dodajemy kirschu. 
Polewamy torciki syropem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...