czwartek, 27 września 2012

Biały tort czekoladowy z cytryną i kiwi



Składniki na ciasto:
225 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
250 g masła
200 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 duże jajka
180 ml mleka

Składniki na mus:
180 g białej czekolady drobno pokrojonej
180 g kremowego serka
50 g cukru
4 łyżeczki żelatyny
90 ml soku ze świeżych pomarańczy
375 ml śmietanki 36%

Przybranie:
125 ml soku z cytryny
50 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
1 owoce kiwi


Przygotowanie ciasta maślanego:
Rozgrzej piekarnik do 180
Posmaruj masłem i zasyp foremkę mąką.
Wyłóż ją papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce, mikserem na średnich obrotach, utrzyj masło, cukier i wanilię, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Dodawaj po jednym jajku, starannie mieszając. Miksujęc na najniższych obrotach, dodawaj na przemian suche składniki i mleko. Łyżką przełóż ciasto na blachę.
Piecz około 45-55 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy.
Studż ciasto w formie 10 minut, następnie wyłóż do góry spodem na kratkę. Ostrożnie zdejmij pergamin i zostaw ciasto do wystygnięcia.

Wykonanie musu:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zostaw do ostygnięci.
Wmisce miksuj na średnich obrotach serek z cukrem, dodaj czekoladę.
W rondlu wymieszaj żelatynę, sok z cytryny i odstaw na minutę. Następnie ustaw na wolnym ogniu i mieszając podgrzewaj aż do rozpuszczenia żelatyny. Odstaw na 30 minut, a następnie wmieszaj w miksturę serową.
Ubij na sztywno śmietanę i przełóż ją do mieszanki z serem.
Z ciasta zetnij zaokrądlony wierzchołek.
Umieść ciasto w formie w której je piekłeś, zalej musem i schładzaj w lodówce 6 godzin.  Zdejmij obręcz i udekoruj wierzcz tortu kawałkami kiwi.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Muszę się pochwalić zrobiłąm, zrobiłam!
    I wyszedł wspaniały taki lekki i cytrusowy, zupelnie inny od wszystkich które do tej pory piekłam :))))
    dzieki za przepis

    Asia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...