niedziela, 9 września 2012

Sernik z brzoskwiniami



Kruche ciasto:
250 g masła
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
3 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru do pieczenia

Szybko zagnieść wszystkie skadniki. Ciasto podzielić na 2 części każdą owinąć folią i włożyć na 2 godziny do zamrażarki.



Składniki na masę serową:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
2 łyżki budyniu waniliowego z cukrem
125 g miękkiego masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masło, mąkę i twaróg porcjami, nie przerywając ucierania.

Dodatkowo:
2 puszki brzoskwiń w syropie
5 białek
1 budyń waniliowy z cukrem
1/2 szklanki cukru



Wykonanie:
Blachę o wymiarach 25 x 40 cm snarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Brzoskwinie odsączamy, połówki kroimy na 4 części. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier nie przerywając ubijania. Na końcu dodajemy budyń i delikatnie miksujemy.Wyjmujemy z zamrażarki jedną część ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na to wykładamy masę serową. Na masie serowej układamy brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wykładamy ubitą pianę. Na wierzch ścieramy na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.



1 komentarz:

  1. witam
    dzisiaj upiekam ten sernik i wyszedł wspaniale :0
    kruchy z wierzchu i kremowy w środku - tak jak lubię
    polecem i dzieki za przepis
    Aśka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...