czwartek, 27 września 2012

Tarta ze snikersami

Przepis pochodzi z blogu Dorotuś, za który ślicznie dziękuję :).
Słodkie, zapychajace ciasto, które należy kroić w bardzo małe kawałeczki. Ta tarta jest zdecydowanie przeznaczona dla fanów karmelu, snikersów i czekolady. I choć jak dla mnie jest ciut, ciut za słodka, to z małych ilościach serdecznie polecam :)


Składniki na spód:
300 g ciastek "Hit" czekoladowych z nadzieniem orzechowym
50 g gorzkiej czekolady, połamanej
50 g masła, w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek.

Przygotować okrągłą formę o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.

Składniki na nadzienie:
250 g serka mascarpone
1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
70 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
3 snickersy, każdy po 60 g
300 g śmietany kremówki 36%


Mascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować z połową masy kajmakowej (200 g), do gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. 2 batoniki snickers posiekać na 3 mm kawałki. Dodać do masy i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia kremu, najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na tartę wyjętą z lodówki, wyrównać. Ostatniego snickersa posiekać, posypać po wierzchu ubitej śmietany. Pozostałą część dulce de leche wycisnąć fantazyjnie na wierzch tarty (np. z woreczka z odciętym rogiem). Schłodzić.


Przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...