Słodkie, zapychajace ciasto, które należy kroić w bardzo małe kawałeczki. Ta tarta jest zdecydowanie przeznaczona dla fanów karmelu, snikersów i czekolady. I choć jak dla mnie jest ciut, ciut za słodka, to z małych ilościach serdecznie polecam :)
Składniki na spód:
300 g ciastek "Hit" czekoladowych z nadzieniem orzechowym
50 g gorzkiej czekolady, połamanej
50 g masła, w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek.
Przygotować okrągłą formę o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.
Składniki na nadzienie:
250 g serka mascarpone
1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
70 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
3 snickersy, każdy po 60 g
300 g śmietany kremówki 36%
Kolejnego dnia śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na tartę wyjętą z lodówki, wyrównać. Ostatniego snickersa posiekać, posypać po wierzchu ubitej śmietany. Pozostałą część dulce de leche wycisnąć fantazyjnie na wierzch tarty (np. z woreczka z odciętym rogiem). Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz