Crumble jest prawie ciastem, a raczej kruszonką, którą piecze się z owocami lub samą, Można podawać z gorącym sosem, dowolnym syropem lub najzwyczajniej w śwecie z dźemem. Jest szybką, rozgrzewającą propozycją na jesienne podwieczorki.
Kruszonka:
50g mąki pszennej
80g świeżo zmieonych orzechów włoskich
50g grubo pokrojowych orzechów włoskich
75g masła pokrojonego w małą kostkę
50g jasnego cukru trzcinowego
Sos waniliowy:
laska wanilii
250ml mleka
30g cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
Masa szarlotkowa:
1/2 kg startych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
cukier trzcinowy do smaku (ja dałam 2 łyżki)
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne sarujemy masłem i odstawiamy.
Wszystkie składniki wkadamy do miski, następnie szybko wyrabiamy ręcznie do utworzenia różnej wielkości grudek.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i cukier.
Do wysmarowanego naczynia wkładamy jabłka a na nie kruszonkę.
Wkadamy do piekarnika na 30-45 min do lekkiego zbrązowienia kruszonki.
Wykonanie sosu:
Mleko wlewamy do rądelka, wkładamy laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy ziarenka, które dodajemy do mleka, studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy łyżkę mąki i dalej ucieramy.
Malutą stróżką wlewamy mleko cały czas ucierając. Przelewamy emulsję do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
Upieczone crumble podajemy polane sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz