czwartek, 27 września 2012

Crumble z jabłkami, cynamonem i sosem waniliowym

Crumble jest prawie ciastem, a raczej kruszonką, którą piecze się z owocami lub samą, Można podawać z gorącym sosem, dowolnym syropem lub najzwyczajniej w śwecie z dźemem. Jest szybką, rozgrzewającą propozycją na jesienne podwieczorki.


Kruszonka:
50g mąki pszennej
80g świeżo zmieonych orzechów włoskich
50g grubo pokrojowych orzechów włoskich
75g masła pokrojonego w małą kostkę
50g jasnego cukru trzcinowego



Sos waniliowy:
laska wanilii
250ml mleka
30g cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej

Masa szarlotkowa:
1/2 kg startych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
cukier trzcinowy do smaku (ja dałam 2 łyżki)

Wykonanie:
Naczynie żaroodporne sarujemy masłem i odstawiamy.
Wszystkie składniki wkadamy do miski, następnie szybko wyrabiamy ręcznie do utworzenia różnej wielkości grudek.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i cukier.
Do wysmarowanego naczynia wkładamy jabłka a na nie kruszonkę.
Wkadamy do piekarnika na 30-45 min do lekkiego zbrązowienia kruszonki.


Wykonanie sosu:
Mleko wlewamy do rądelka, wkładamy laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika.  Rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy ziarenka, które dodajemy do mleka, studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy łyżkę mąki i dalej ucieramy.
Malutą stróżką wlewamy mleko cały czas ucierając. Przelewamy emulsję do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia.

Upieczone crumble podajemy polane sosem.



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...