6 białek
6 czubatych łyżek cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 paska łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
1/2 szklanki zaparzonej herbaty
Krem budyniowy:
2 budynie waniliowe
600 ml mleka
½ szklanka cukru
250 g masła
60 dag suszonych śliwek
200 ml wódki
Polewa:
100 g masła
200 g czekolady gorzkiej
200 g odzynek słutanek
100 ml wódki
Śliwki wkładamy do litrowego słoika, zalewamy wódka, zakręcamy i pozostawiamy na 24h. Na drugi dzień kroimy śliwki na 4 części.
Foremkę smarujemy masłę i wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżeczce cukru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie dodanemy przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając.
Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy ok 30 min. do suchego patyczka.
Krem budyniowy:
Ugotować budynie z cukrem, na mleku. Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Do gotowej masy dodać śliwki (wcześniej zamoczone w alkoholu) i wymieszać.
Polewa:
W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej wcześniej namoczone rodzynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz