czwartek, 27 września 2012

Szarlotka z pod samiuśkich Tater



 
Składniki na kruche ciasto:
500 g mąki krupczatki
1 margaryna/masło (250 g)
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany (min. 18%)

Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki (lub do zamrażarki).




Składniki na masę jabłkową:
 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety
cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
 cukier do smaku
bułka tarta do podsypania

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).

 Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego !

1 komentarz:

  1. cześć
    mam takie pytanko czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej np. tortowej?
    Pozdrawiam Ania 29

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...