piątek, 22 lutego 2013

Biszkopciki z kremem cytrynowym


Skadniki na biszkopciki:
2 jajka
50 g drobnego cukru
60 g maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a mąka powinna byc przesiana przez sitko.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, która powinna potroić swoją objętość.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łopatką.
Niewielkie porcje ciasta nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując około 5 centymetrowe odstępy.
Pieczemy 9 minut.
Wystudzone biszkopciki zdejmujemy z papieru.



Krem cytrynowy (lemon curd):
3 cytryny
200 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 żółtka
30 g cukru

Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Do rondelka wlewamy sok, wsypujemy skórkę, cukier, makę, jajka oraz żółtka.
Mieszamy i stawiamy na małym ogniu, cały czas mieszając (ja miksowałam na najniższych obrotach miksera). Dodajemy masło i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Masa powinna być gładka i lśniąca.
Biszkopciki przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...